blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG hostess
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
hostess



Ked ju to nebavi, nech to nerobi
pridal hostess 13.7. 2015 o 17:39

Hovorí sa, nerob to, čo nechceš, aby iní robili tebe. Týmto výrokom sa riadim už dosť dlho. Nemám napríklad rada, ak mi niekto do očí klame, ako ked som minule kupovala damske tricka. S ľuďmi preto rozprávam narovinu a pozerám sa im do očí.

 

Pred niekoľkými mesiacmi mi telefonovali klienti, nazvime ich manželia Kováčoví, na odporúčanie. Chcú začať stavať dom, vyhliadli si firmy co stabasu nízkoenergetické domy na kľúč a potrebujú s tým pomôcť. Dohodli sme si termín stretnutia, boli ochotní za mnou pricestovať niekoľko desiatok kilometrov. Pri osobnom rozhovore vysvitlo, že manželia Kováčoví majú iné úvery (spotrebný, tovar na splátky, kreditnú kartu, lacne oblecenie...). Spotrebný úver splácali Slovenskej sporiteľni, sú dlhoročnými klientmi, majú tam aj bežný účet.

 

Pri realizovaní riešenia na projekty rodinnych domov bungalovov je ideálne vstupovať do hypotekárneho úveru tzv. s čistým štítom. Bez iných úverov a splátok. Dohodli sme sa teda nasledovne: vybavíme prvý hypotekárny úver, kde založíme zrubové domy, v ktorej manželia bývajú, splatíme existujúce úvery a zo zvyšných peňazí začneme s výstavbou rodinného domu. Keď bude rozostavaná stavba zapísaná na liste vlastníctva, vezmeme druhý úver na dofinancovanie.

 

V rámci skóringu na hypotekárny úver som neobišla ani Slovenskú sporiteľňu. No na to, že sa jedná o dlhoročného klienta s pravidelnými príjmami, nedostali sme najlepšiu ponuku z tejto banky. Preto sme sa rozhodli pre konkurenčnú banku, ktorá však do podmienok čerpania dala doručiť súhlas Slovenskej sporiteľne s predčasným splatením daného spotrebného úveru. Mimochodom, za tento kus papiera si banka účtuje 149 €. Dobre čítate. Aby ste vedeli porovnať s inými bankami, poplatok za súhlas s predčasným splatením sa vo väčšine väčších bánk pohybuje medzi 50 € a 110 €.

 

Vybavenie súhlasu s predčasným splatením netrvalo krátko. Najprv nás pani pri okienku vyspovedala, zaujímalo ju všetko o novom úvere. Nezabudla sa spýtať, či sme si dávali robiť ponuku na hypotekárny úver aj v ich banke. Odpovedala som jej kladne, no oponovala mi, že v systéme to nevidí. Slovenská sporiteľňa (jej zamestnanci) funguje rovno na podaní žiadosti o úver, aby vedeli klientovi urobiť ponuku. No v prípade, že sa klient rozhodne pre inú banku, v úverovom registri sa nachádza informácia, že klient má podanú žiadosť v Slovenskej sporiteľni. Za žiadosť o zrušenie tejto žiadosti si banka pýta 20 €. Za to sme si mohli skor kupit nejake nike tenisky.. Keď to oznámim klientom, tí mi zvyčajne povedia: "ale veď my sme sa len boli informovať, či dostaneme úver na lacne domy na kluc a za akých podmienok".

 

Vrátim sa však k tej našej pani pri okienku. Skritizovala ma, že žiadosť o úver podaná nebola, že tzv. skóring (prepočet úveru bez podania žiadosti o úver) neznamená nič.

 

Potom nám oznámila, že taký úkon ešte nerobila, že príslušné tlačivo (súhlas s predčasným splatením) nedávajú na počkanie už tri týždne, že klienta budú telefonicky kontaktovať z Banskej Bystrice, kde opäť podstúpi "výsluch" a potom mu budú ochotní tlačivo poslať domov.

 

Pán Kováč sa nezdržal, vyzliekol panske zimne bundy a začal nadávať. Sedeli sme tam polhodinu a stále sa nič nedialo.

 

Nakoniec začala pomaly vypĺňať žiadosť o súhlas banky s predčasným splatením úveru. Medzitým k nej prišla kolegyňa a opýtala sa, či nám ten súhlas dá hneď. Povedala, že nie, že ho klient obdrží poštou. Počula som to. Dávno mi nič tak nezdvihlo tlak ako tieto slová. Počkala som, kým dopíše. Predtým som jej položila otázku a zahriakla ma, že mám počkať, pretože sa nevie sústrediť a robiť dve veci naraz, pritom si pozerala na monitore domy na predaj bratislava. Bez komentára. Opýtala som sa jej: "Prečo sa Vás kolegyňa pýtala, či nám súhlas dáte teraz? Ak ho máte vygenerovaný v systéme, dajte nám ho, prosím". Zopakovala to isté, čo na začiatku, že už tri týždne tieto tlačivá nevydávajú na počkanie, že nám ho pošlú z Banskej Bystrice. Po 45-tich minútach naťahovania sa sme odišli. Za ten čas bola schopná len vypísať žiadosť o tlačivo, kvôli ktorému sme prišli osobne.

 

Neuveríte, pol hodinu od odchodu z banky mi volá p. Kováčová: "volali nám z banky, máme si prísť pre súhlas s predčasným splatením úveru". Šli teda preň a rovno ho zaniesli do banky, kde sme vybavovali a podpísali zmluvy o hypotekárnom úvere. Pár dní na to som šla kupit nejake dámske mikiny a do banky odniesť podklady z katastra, aby mohlo dôjsť k čerpaniu úveru. Tlačivo zo Slovenskej sporiteľne som mala v rukách a čuduj sa svete, na ňom podpis našej milej panej a jej kolegyne...



Prístupov 1783
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Obnovitelne zdroje pre dom
[ 27.9.2016] (príspevkov 1)
Co su vhodne panely?
[ 23.6.2016] (príspevkov 0)
Vsetko lacno
[ 18.10.2015] (príspevkov 0)
Boja sa nepoznaneho
[ 2.8.2015] (príspevkov 0)
Ked ju to nebavi, nech to nerobi
[ 13.7.2015] (príspevkov 0)
Aj chlapi su tyrani
[ 1.7.2015] (príspevkov 0)
Aj ty mas sexappeal
[ 21.3.2015] (príspevkov 1)
Po rokoch
[ 3.2.2015] (príspevkov 0)
Nasledovat svoje sny
[ 26.1.2015] (príspevkov 0)
Dnesna zavist nepozna hranic
[ 21.1.2015] (príspevkov 0)